Nu är det inte långt kvar innan till och med de mest renläriga tillåter sig att äta en semla eller två! Tisdagen den 25 februari är det fettisdagen, och då äts den omkring 6 miljoner semlor i Sverige. Totalt under hela säsongen uppskattas det att vi äter 40 miljoner semlor, alltså ungefär fyra per person. 

Bjud in dina vänner, och duka upp runt ett ovalt soffbord för att få plats fler. Semlorna bakar du lätt själv, men givetvis går det bra med köpta också. Glöm inte att köpa hem mjölk så den som önskar kan få en riktig hetvägg med varm mjölk. 

Baka semlor själv

Det är inte svårt att baka egna semlor. Själva bullen är en enkel vetedeg med kardemumma i. Det finns vissa knep för att du ska få så saftiga och goda bullar som möjlig.

  • Mortla hela kardeumummakärnor för att få så mycket smak som möjligt.
  • Smält inte smöret, utan låt det vara rumstempererat. Skär det i små bitar och blanda i degen.
  • Var försiktig med mjölet. Ha bara i precis så mycket att degen går att hantera, men fortfarande är kletig. För mycket mjöl gör bullarna torra.
  • Det är enkelt att göra egen mandelmassa! Blötlägg mandlar i ungefär 12 timmar, och mixa dem sedan med lika stor mängd socker. Vips så har du egen mandelmassa.

Köp semlor på bageri

Om du inte har tid eller vill baka själv kan du förstås köpa semlor på bageri. Om du ska bjuda många kompisar på semlor kan det vara smart att beställa dina semlor några dagar i förväg, så att du säkert får så många du behöver. 

Ha semmeltest

Många tidningar testar semlor för att kunna berätta för sina läsare vilken semla som är den bästa. Varför inte göra ett eget test? Köp semlor från olika bagerier och prova dem tillsammans med dina vänner. Om du bakar egna också kan ni jämföra de köpta och de hemgjorda.

Om du ska prova semlor kan du köpa färre semlor än deltagare på varje ställe. Man orkar ju inte äta hur många semlor som helst. Under själva testet är det smart att dela varje semla i åtminstone fyra bitar, så inte de som testas sist får låga betyg för att alla redan är mätta.