En del människor gillar att renovera, och verkar göra det av bara farten oavsett om det behövs eller inte. Andra är inte alls lika intresserade av denna svenska nationalsport. Om du tillhör den senare kategorin människor men ändå har ställts inför för faktum att nu MÅSTE något göras för att inte ditt hem ska rasa ihop fullständigt, då är det här inlägget för dig!

Vi har renoverat både stort och smått, och för dig som är nybörjare på området har vi några oumbärliga tips. En renovering behöver inte vara dyr och svår, i alla fall inte om du har koll på några grundläggande saker. Och med våra tips får du precis det.

1. Gör en plan

Det här kan vara det tråkigaste tipset någonsin. Men vi lovar, det kommer hjälpa dig så himla mycket längs vägen. Alltså: gör en plan.

Skriv ner allt som behövs göras. Tag även med eventuella torktider. Börja med det färdiga resultatet och fundera på vad du behöver göra för att komma dit. På det sättet är det mindre risk att du glömmer eller missar något. Ett exempel på hur det kan se ut är:

  • Tapetsera sovrum (utrustning: tapet, tapetbord, tapetlim, roller, tråg, mattkniv, borste, tapetskrapa)
  • Slipa och spackla (utrustning: spackel, spackelspade, sandpapper, slipkloss; torktid: 6-8 timmar)
  • Förbereda väggar: dra ut spik, ta bort krokar, eventuellt ta bort lister (utrustning: hammare, skruvdragare, hovtång, kofot)
  • Ta ner gammal tapet vid behov (utrustning: kniv, värmepistol). Om den gamla tapeten sitter bra kan du spackla skarvarna istället.

2. Använd ordentliga verktyg

Renovering är tungt och tar tid. Så är det bara. För att göra det mindre trist och långsamt är ett viktigt råd att använda riktigt bra verktyg, för med halvan utrustning tar allt längre tid och blir inte lika bra.

Om du inte har alla maskiner som behövs kan det bli en stor och onödig utgift att köpa dem. Använd dig istället av en prisvärd maskinuthyrning, så får du bra verktyg till en rimligare peng. Dessutom slipper du förvara dem efter avslutat arbete.

3. Se till att du har allt du behöver nära till hands

Här kommer din plan in i spelet direkt. Gör en inköpsrunda, och köp med dig allt du behöver för att genomföra din renovering. Eller, om det är en mer omfattande, allt material du behöver för den första delen.

När du väl har börjat med själva jobbet vill du inte behöva avbryta det när du inser att du glömde köpa skruv eller en pensel eller ett rollertråg.

Om du delar upp arbetet i flera delar är det smart att komma ihåg torktiderna. De ger dig nämligen möjlighet att göra något annat under tiden. På det sättet minimerar du kalendertiden för renoveringen, och känner att arbetet går framåt.