Nu är vi mitt inne i mörkaste december, och visst börjar det kännas att sommaren och ljuset är långt bort. För att stå ut med att det är mörkt när vi går hemifrån och mörkt när vi kommer hem igen är det viktigt att ha bra belysning hemma. Som en bonus med bra belysningen kommer det också att kännas mer hemtrevligt och ombonat hemma.

Inredningsexperter rekommenderar 5 till 10 ljuskällor per rum, och visst låter det mycket? Men läs igenom den här texten, så kanske det känns helt rimligt sedan. Det finns nämligen tre typer av belysning som du bör ha i varje rum – allmänljus, punktbelysning och stämningsljus.

Allmänljus

Allmänljus, eller städbelysning som det ibland kallas, är det som lyser upp hela rummet. När du trycker på strömbrytaren i ett mörkt rum är det allmänbelysningen som brukar slås på.

Taklampor, lysrör eller plafonder fungerar alla som ljuskällor för allmänbelysning. Om rummet är stort räcker det kanske inte med en enda ljuskälla för att få ett bra allmänljus, utan du kan behöva flera.

Det finns massor med snygga och bra taklampor online, så det är lätt att skapa ett snyggt allmänljus.

Punktbelysning

Punktbelysning är precis vad det låter som – ett riktat ljus som lyser upp en given punkt. Typiska exempel är skrivbordslampor och sänglampor. Även läslampor vid fåtöljer är punktbelysning.

Lampor som ger punktbelysning är oftast mindre än de som är avsedda för allmänljus. För punktbelysning kan du använda dig av spotlights, golvlampor och vägglampor av olika typer. Även tavelbelysning räknas in i den här kategorin.

Stämningsljus

Det här är ljuset som inte är något ljus, egentligen. Du åstadkommer det med mindre och ljussvagare lampor som skapar stämning snarare än belysning.

Fönsterlampor och bordslampor är typiska exempel på stämningsljus, men även ljuslyktor, och adventsstjärnor räknas hit. Även levande ljus räknas till den här kategorin.

Så här års är det främst stämningsljus du ska satsa på. Det skapar nämligen en mysig stämning i ditt hem, och samarbetar med mörkret istället för att mota undan det som de övriga två gör. Sätt upp adventsstjärnor, och plocka fram ljusstakar. Låt en mysbelysning vara tänd i varje rum, så kan du röra dig hemma utan att känna att mörkret har tagit över.