Tycker du att november bara är en lång, mörk och trist transportsträcka till december med advent, glöggmys och julpynt? Gör inte det! Ta istället tag i november och låt den inte komma undan! Det går nämligen alldeles utmärkt att låta november ha sina egna ljuspunkter och härliga stunder.

Ett sätt att lysa upp tillvaron är att ägna tid, kärlek och omsorg åt att laga en fantastisk middag som du bjuder vänner och familj på. Nu är det nämligen fortfarande tid för de härliga höstråvarorna, och du har full frihet att skapa menyer och maträtter efter eget huvud istället för att behöva tänka på julmat och alla traditioner som hör till den. Duka vackert, och dekorera bordet för en estetisk såväl som smakrik upplevelse.

Prova något nytt och låt kreativiteten flöda

Det sägs ju ofta att man inte ska laga en maträtt för första gången när man ska bjuda på den. Det gäller dock inte familjen, förstås. Och det kan bli en rolig poäng av att bjuda in vänner till en experimentell middag också. Åtminstone om det är rätt vänner.

Du kan till exempel testa sous vide. Sous vide är ett sätt att tillaga maten i vakuumpåsar som sänks ned i ett vattenbad som hålls på en exakt temperatur. Det ger råvaror som blir perfekt tillagade, men det kan också ta ganska lång tid. Läs på i förväg om ungefärliga tillagningstider så du inte blir överraskad av flera timmars tillagningstid när alla är hungriga.

Låt middagen vara en provning

Om du är sugen på flera olika såser eller tillbehör, men inte vet riktigt vilket som skulle passa bäst är en middagsbjudning ett gyllene tillfälle att låta familj och vänner vara med och provsmaka.

Använd dig av konceptet från vinprovning så är formatet klart. Utrusta alla med papper och penna, eller ta på dig rollen som protokollförare. Låt alla prova de olika varianterna, och sedan betygsätta dem. Lyssna på matgästernas beskrivningar av sina upplevelser, och uppmuntra till diskussion.

Det här är också ett roligt sätt att få barn mer intresserade av mat. Genom att få prata om smaker, textur och vad som passar ihop utvecklar barnen både ett språk för mat och (förhoppningsvis) ett nyfiket intresse för det.