Christian Dior är ett av världens allra mest kända märken – det finns i princip inte en enda svensk som inte känner till namnet, eller åtminstone sett det i reklam eller på varuhus. Som en symbol för lyx och elegans har företagit tagit världen med storm sedan 1947, och haft kunder som kungahus och världskända artister. Men hur började framgångshistorien egentligen?

Christian Dior föddes i Frankrike år 1905, och blev redan tidigt intresserad av konst och design. Eftersom hans familj hade en framgångsrik affärsverksamhet kunde han få hjälp att öppna ett konstgalleri år 1928. Men när familjeföretaget fick stora ekonomiska problem under depressionen blev Dior tvungen att stänga galleriet.

År 1937 blev Dior anställd av Robert Piguet, och började därmed sin karriär inom kläddesign samtidigt som han arbetade tillsammans med kollegan Pierre Balmain, ett namn som också skulle bli känt inom modevärlden. När Dior återvände från militärtjänsten 1942 började han arbeta för Lucien Lelong, där han återigen stötte på Balmain, och tillsammans blev de Lelongs främsta designers.

Men Dior var nu redo att öppna sin egen verksamhet, och år 1946 grundade han sitt eget företag, som i februari 1947 lanserade sina första kollektioner, Corolle och Huite. Diors designer blev en hit; kollektionerna kallades för en “revolutionerade ny look” av Harper’s Bazaars dåvarande chefsredaktör Carmel Snow, och resten är historia.

I slutet av 1949, endast två år efter lanseringen av den första kollektionen, stod Christian Diors företag för hela 75% av Paris modeexport, och 5% av landets totala exportintäkter. Företaget växte markant under de följande åren, och 1955 hade man etablerat ett starkt modeimperium, som idag är ett av världens största, mest eftertraktade och mest inflytelserika företagen inom modevärlden.

Christian Dior sa under sin karriär “Genom att vara naturlig och ärlig kan man ofta skapa revolutioner utan att ens ha sökt dem”- ett påstående som vi tycker hans liv är ett tydligt bevis på, eller vad tycker du?