Bröllop! Finns det något härligare än denna kärlekens fantastiska fest? Högtidlighet, nervositet, känslor som ligger utanpå, tårar, skratt och massor av kärlek är ingredienser som gör bröllop och bröllopsfester till fantastiska tillställningar.

Bakom varje bröllop ligger det dock en hel del planering och självklart även en hög med pengar, det kan alla brudpar vittna om. Här tänker vi tipsa om vad du ska tänka på när du ska planera ett bröllop för att det ska bli precis som du har tänkt dig.

Vigsel

Inget bröllop utan vigsel! När det gäller själva vigselakten kan du ha en kyrklig vigsel med en präst eller en borgerlig vigsel med en vigselförrättare som utses av kommunen. Kyrkliga vigslar sker oftast i kyrkan, medan en borgerlig vigsel ofta sker i rådhuset. Vill du ha vigselakten någon annanstans kan du prata med prästen eller vigselförrättaren om det, så kan ni säkert lösa det tillsammans.

För att få lov att gifta dig med din partner behöver ni ansöka om hindersprövning hos skatteverket. Det är en blankett ni fyller i och skickar in, för att skatteverket ska kontrollera att ingen av er redan är folkbokförd som gift, att ni r över 18 år och inte nära släkt med varandra.. En godkänd hindersprövning är giltig i fyra månader.

Bröllopsfesten

När vigseln är avklarad kommer vi till det härliga kalaset! Här kan du verkligen ta ut svängarna så lång som din fantasi och plånbok tillåter. Ett superstort bröllop där du hyr bröllopslokal, mingelfest hemma i trädgården, korvgrillning på stranden, kalas utomlands som kombineras med semester, middag på lyxkrog… Möjligheterna är oändliga!

Först och främst behöver du fundera på var du vill ha bröllopsfesten – hemma eller på lokal. Därefter är det mängden arbete du vill lägga ner själv (eller be vänner om hjälp med).

En del lokaler står får hela kalaset med middag, dans och bar, och då behöver du endast hjälpa till med beslutsfattning. Det kostar förstås mer än att göra det mesta jobbet själv.

Vill du istället betala mindre och göra mer av jobbet själv finns det firmor som hyr ut stolar, bord, porslin och musikanläggningar. Om det är en större fest som du inte håller hemma rekommenderar vi att du använder dig av en cateringfirma för maten, för det är stökigt att varmhålla mat till många. Vill du hushålla med budgeten är det är smartare att hantera det hyrda porslinet själv, samt att göra bröllopstårtan på egen hand.