En av de bästa sakerna med hösten enligt oss är att det ges mängder med tillfällen till fika! De vackra, krispiga höstdagarna är perfekta för att ta med en fikakorg och sittunderlag ut och fika utomhus. De gråa, regntunga dagarna lämpar sig bättre för inomhusfika med rykande hett te eller kaffe i muggar och nybakat tilltugg med regnsmatter på rutorna.

Hösten är helt enkelt den ultimata fikaårstiden! Dessutom finns det fullt med svensk frukt att använda i baket. Varför inte bjuda på en äpplekaka som du lätt svänger ihop i en kitchenaid? Eller kanelbullar till kanelbullens dag den 6 oktober?

Att baka är en mysig aktivitet. Har du barn kan du förbereda lite och låta dem vara med, det brukar uppskattas mycket. Se bara till att göra lite extra smet och fyllning, för provsmakningarna tenderar att vara viktiga och många.

Baka en äppelpaj

Det allra enklaste är en klassisk smulpaj med äpplen. Skala, kärna ur och klyfta äpplen så det blir ett lagom tjockt lager i en pajform. Det är svårt att ange exakt mängd eftersom äpplena varierar i storlek. Pudra över kanel och kardemumma, och en aning socker. För lite lyxigare paj kan du också ta lite vaniljpulver på äpplena, och riva skalet av en citron. Nyp ihop en smuldeg på 100g smör, 1,5 dl havregryn, 1,5 dl vetemjöl och 0,5-1 dl socker beroende på hur syrliga äpplen du har och smula ut den över pajen. Grädda i 225 grader i 20 – 25 minuter. Servera ljummen med vispad grädde eller vaniljsås eller vaniljglass.

Som en bonus kommer hela ditt hem dofta ljuvligt.

Gör dina egna kanelbullar

Att göra kanelbullar är inte svårt, men det tar lite tid och det är flera moment. Välj ett recept och följ det. Det är egentligen bara två saker du behöver tänka på för att få riktigt saftiga och goda bullar:

  • Använd så lite mjöl som möjligt. Degen ska vara kladdig, och nästan lite svår att hantera för att bullarna inte ska bli torra.
  • Du behöver oftast 1,5 -2 gånger fyllningen för att få riktigt lyxiga bullar.

Gör du en stor sats bulldeg kan du dessutom variera fyllningen. Gör kanelbullar av hälften, och fyll den andra halvan av degen med mandelmassa och äppelmos, köpt eller hemgjort.