När helgen kommer och vi har lite mer tid vill vi gärna sitta länge vid frukostbordet. Ta en extra kopp kaffe, läsa tidningen i lugn och ro och kanske till och med låta något sött bli en övergång till en förmiddagsfika.

Om du vill lyxa till det ännu mer kan du lägga till lite ytterligare härliga rätter som gör frukosten till en brunch istället. En hel del av brunchrätter är sådant som går att förbereda redan kvällen innan, så du inte måste gå upp i svinottan för att laga mat.

Gör en lyxig chiapudding som du sötar med agavesirap, eller stevia drops som alternativ. Ställ fram olika saker att toppa den med, som till exempel färska bär, granola, och kokosflagor. Är du riktigt inspirerad kan du koka en kompott och ha till.

Nybakat bröd är ett måste på en genomtänkt brunch. Köp färdigt eller baka själv. Surdegsbröd är gott och smakrikt. Olika sorters ost, lufttorkad skinka och marmelad är bra pålägg.

Ställ fram flera sorters uppskurna grönsaker, till exempel avocado, tomat, gurka och paprika. Pynta gärna rätterna med ätliga blommor för ett ännu festligare och mer inbjudande brunch-bord.

Varma rätter

De klassiska varma rätterna är förstås äggröra och bacon. Prinskorvar och små köttbullar finns ofta också på en brunch. En ugnsomelett med stuvning på svamp funkar fint, liksom ugnsbakade tomater.

Ugnsbakade grönsaker kan vara gott om du vill låta brunchen dra mer mot lunch. En mixad, slät grönsakssoppa är också gott, speciellt när man kan få en smörgås till.

Söta saker

Se till att det finns ett urval sötsaker att avsluta brunchen med. Bland favoriterna på hotellfrukostbuffén är pannkakor eller våfflor, och de funkar lika bra på en brunch hemma. Vill du inte bli stående vid spisen för att steka pannkakor så kan du steka dem i förväg. Våfflor kan gräddas när någon vill ha en, för att få dem sådär härligt nygräddade och frasiga. Ställ fram fluffigt vispad grädde i en skål, och sylt i en annan.

Några sorters bullar och kakor kan också vara härligt att ställa fram, liksom pain au chocolat eller croissanter. Är bullarna väldigt stora kan du dela dem på mitten. Gör kladdkakemuffins kvällen innan så de hinner stå till sig och bli sådär härligt kletiga i mitten.