Den svenska högtiden Alla Helgons Afton firas den första lördagen i november. Det är en kristen högtid som syftar till att hylla martyrer och helgon och har den har firats i svenska kyrkan sedan medeltiden. Att Alla Helgons Afton firas på olika datum är en följd av en reform som svenska staten gjorde, för att minska mängden helgdagar som infaller på arbetsdagar. Den ursprungliga Allhelgonadagen finns dock kvar, och firas den första november. I USA har man fortsatt att fira Halloween, som är det engelska namnet på högtiden, den första november, och då infaller naturligt nog allhelgona-aftonen dagen innan, den 31 oktober. I Sverige har vi anammat en del av det amerikanska firandet, och det är ofta man ser inbjudan till maskerader, gärna med något slags skräck-tema, en av de omgivande helgerna.
Om du inte vill fira med stor fest och maskerad så är det ett perfekt tillfälle att bjuda hem några vänner på en höstig middag, gärna med mustigt och kryddigt rött vin till. Svampsäsongen är här, så det finns en mängd goda grytor och såser att välja bland. Kanske gör du en pumpapaj till efterrätt? Eller pumpasoppa till förrätt?

Pumpagubbe

Inget säger höst och Halloween som pumpor! Du kan köpa små prydnadspumpor både i matbutiken och i blomsterhandeln, och dem placerar du sedan ut i snygga stilleben runt om i hemmet. Se gärna till att välja olika sorter, former och färger. Vill du ha en extra Halloween-stämning gör du såklart din egen pumpagubbe. Tag en stor orange pumpa, skär ett lock (tänk på att vinkla kniven så du kan lägga tillbaks locket efteråt!) och gröp ur den. Fruktköttet kan du spara och använda till matlagningen. Använd sedan en vass kniv för att skära ut ett läskigt ansikte på ena sidan av pumpan. Ställ i ett värmeljus och ställ ut på trappan. Pumpagubben håller längst om den får stå svalt, så gör den inte alltför långt i förväg.

Trick or Treat

Trick or Treat brukar vara barnens höjdpunkt på dagen! Klä ut dem, gärna till något läskigt, och följ med dem när de går runt i grannskapet och ringer på grannarnas dörrar och säger “Bus eller godis” när de öppnar. Oftast har grannarna förberett sig med godis som de ger till barnen, men om de inte har det blir det bus. Tänk ut lagom snälla bus i förväg, det är ju inget roligt med alltför elaka bus.