Det viktigaste att tänka på när du inreder ett barnrum är att det faktiskt är till för ett barn, inte för dig och dina designdrömmar. För, ärligt talat, en hel del av det som marknadsförs som barnmöbler är inte alls det, utan det är dyra designprylar som lätt går sönder. Med det sagt så är det inte alls omöjligt att inreda ett barnrum både snyggt och praktiskt. Det finns snygga och hållbara saker som ändå tål att lekas med.

Massor med förvaring är en nyckel till att få till ett barnrum som fungerar för både lek och vila. Det ska vara lätt att plocka undan allt som har tagits fram till leken, så att det inte är en lekplats när det är dags att sova eller vila. Samtidigt ska det vara lätt att hitta alla saker när det väl är dags att leka.

Inred för lek

Lek, lek, lek. Se till att skapa möjligheter för lek i barnets rum. En mjuk matta, några större kuddar och backar eller lådor att förvara saker i är saker som kan hjälpa till att skapa nya rum eller bli till öar och skepp i piratleken.

Sätt upp posters för barnrum på väggarna, kanske med alfabetet på. Eller så väljer du fantasifulla motiv som ger inspiration till nya lekar. Många barn tycker det är roligt att ha bilder på sig själv på väggen.

Gillar barnet pyssel är det perfekt att se till att det finns en pysselplats. Ett tåligt bord, några stolar så att en kompis eller vuxen också kan vara med, och så pysselmaterial i olika lådor så det är lätt att plocka fram och ställa undan. En bra lampa behövs också vid pyssel.

Inred för vila

Det ska också finnas möjlighet till vila i barnets rum. En säng är en självklarhet, men för att det ska gå att koppla bort leken är det viktigt att se till att det går att plocka undan lek och stök. För att kunna koppla av och varva ner kan det vara bra att ha en lampa med mysbelysning, en sänglampa med ordentligt ljus för sagoläsning och en bokhylla för sagoböckerna.