Om du behöver en ny bokhylla och valet står mellan en Stringhylla eller en Billy, vilket är då bästa valet? Det är förstås en fråga som bara du kan svara på, men däremot kan vi försöka reda ut vad det är som gör att vissa möbler blir klassiska medan andra faller i glömska.

När det gäller stolar är till exempel Eames-stolarna ikoniska och fortfarande populära trots att de först introducerades redan i början på 1950-talet. Visst, materialet och färgerna har förändrats genom åren, men det är fortfarande samma form som tilltalar oss. Varför är det så?

Många av de möbler som har blivit klassiska har en design som är tidlös och som inte kan knytas till en speciell tidsålder. Det gör att de kan fortsätta vara populära år ut och år in, eftersom de passar till den för tillfället rådande stilen.

Kvalitet och hantverksskicklighet

De ikoniska möblerna håller hög kvalitet rakt igenom och kan alltså fortsätta vara till glädje och nytta i årtionden. De är ofta designade tillsammans med duktiga hantverkare för att få ut det mesta möjliga av själva designen. Som en konsekvens visar designklassikerna alltså upp en stor hantverksskicklighet hos de som tillverkar dem. Detta påverkar förstås priset för möblerna.

Med detta i åtanke kan du förstå att även om kostnaden för klassiska möbler är hög så är de inte speciellt dyra för vad du får. Om du köper en möbel som du kan använda och njuta av resten av ditt liv så kommer priset per användning bli ganska lågt. Går du i tankar om att köpa designklassiker men inte har fått ihop till hela kostnaden kan du få hjälp på zensum.se.

Designklassiker på loppis eller begagnat

Vissa av designklassikerna är så ikoniska att de är väldigt lätta att känna igen, och då är det svårare att göra ett riktigt loppisfynd. Däremot kan begagnatmarknaden vara ett alternativ. Det kan ju faktiskt hända att någon köper en möbel som visar sig vara inte helt rätt, trots att det är en designklassiker. Att då ge den ett nytt hem för en lägre summa är ett bra sätt att minska kostnaden för felköpet, och en möjlighet för dig att komma över det du letar efter till ett bra pris.