Om du läser inredningsmagasin, eller till och med livsstilsbilagor i kvällstidningarna, så stöter du ofta på begreppet “ett personligt hem”. Men vad är det som gör ett hem personligt, och vad betyder begreppet egentligen?

Ett personligt hem är såklart olika från person till person, men generellt handlar det om att låta din inredning visa vem du är. Det lättaste sättet att göra det är att välja möbler och tavlor som du verkligen gillar. På det sättet blir ju ditt hem ett ställe där du trivs, och då blir det också personligt.

Men hur gör man ett hem eget och härligt, rent praktiskt, då? Här tänkte vi gå igenom lite av det som ofta används för att skapa ett personligt hem. Vi tipsar också om hur du kan göra för att få ditt hem lite mysigare och mer välkomnande.

Undvik tomma väggar

Först och främst – sätt upp saker på dina väggar! Tomma väggar gör rummet mycket kalare och det känns som om du är på väg att flytta ut. Rama in trendiga fashionposters, sätt upp gamla LP-omslag, kopiera sidor från din favoritböcker och sätt upp… Foton av familj och vänner är också trevligt.

Allt det här är personliga saker, som ger en antydning om vem du är och vad du tycker om. Om du vill ha ett personligt hem så ska du undvika massproducerade, färdigköpta tavlor och istället sätta upp saker som betyder något för dig.

Visa upp dina intressen

Låt dina intressen och hobbys ta plats i din inredning. Saker du gillar att göra säger mycket om dig, och visar du upp det blir det hem personligt. Förutom att du säkert trivs och blir glad av att bli påmind om aktiviteter du älskar.

Lyssnar du mycket på musik? Visa upp din skivsamling! Tycker du om att laga mat kan du visa upp dina kokböcker. Gillar du att orientera kan du rama in kartor, och om du är dykare kan du rama in dina första fenor och göra en 3D-installation av dem. Sätt upp undervattensbilder, och samla vackra snäckor att använda till stilleben under dina dykturer.

Plocka undan och städa

Det här låter kanske tråkigt och inte alls som ett tips. Men faktum är att ett stökigt hem med saker slängda överallt där de inte hör hemma är en källa till stress och irritation. Se till att plocka undan och hålla ditt hem rent, så kommer du märka att det blir mycket trivsammare och mer avslappnande att vara där.