Nu är den snart här, den första ljuspunkten i höstmörkret! Vi pratar förstås om Halloween! Nej, det är kanske inte en svensk högtid från början, men allt som gör hösten ljusare och roligare är bra tycker vi! Alltså – ta vara på möjligheterna till fest och höstpynt.

Halloween, eller alla helgons dag som den heter på svenska, handlar om att minnas alla närstående som dött. Den svenska traditionen är att tända ett ljus på familjens grav. Även om du inte har någon grav att smycka är det vackert och stämningsfullt att besöka kyrkogårdar på kvällen när mörkret lagt sig och se alla fladdrande lågor och åtminstone skänka en tanke till bortgångna familjemedlemmar.

Vill du inte ha en storslagen fest kan du istället bjuda på kaffe och en söt pumpapaj. Har du ingen redan, så köp kaffebryggare, så gör du snabbt och lätt kaffe så det räcker till många.

Karva ut en pumpagubbe

Ett typiskt Halloween-pynt är pumpagubbar. Det är lätt att göra, det enda du behöver är en lagom stor pumpa, en vass kniv och en sked. Börja med att skära ett lock längst upp på pumpan, och gröp sedan ur kärnorna och en del av innanmätet med skeden. Det ska vara en vägg på ett par centimeter kvar runt pumpan för att den ska vara stabil nog.

Nu börjar det roliga. Det är nämligen dags att skära ut själva ansiktet. Och det ska såklart vara så skrämmande som möjligt, så använd din fantasi. Förutom ansikten kan andra läskigheter också karvas ut, som till exempel skelett eller döskallar.

Avsluta med att sätta ett värmeljus i pumpan och lägga på locket. När mörkret faller tänder du pumpagubben och vips så har du en skrämmande snygg dekoration som lyser upp höstkvällen.

Läskig kalasmat

Tycker du det är roligt med kalas är Halloween en perfekt högtid för dig. För när annars kan du gå bananas med dekorationer och mat som passar till temat?

Duka upp till buffé och se till att den blir riktigt läskig. Färga bålen grön, och frys in leksaksögon i iskuber som du lägger i. Köp en plasthand som du låter sticka upp ur salladen. Gör sliders med ost på, där du självklart har skurit ut läskiga ansikten ur ostskivorna.

Vill du ha kakor bakar du finska pinnar eller andra småkakor i form av fingrar. Fäst en halv skållad mandel längst ut, som en nagel. Pumpapaj är gott, och den kan du dekorera med ett pumpagubbeansikte när du pudrar den med lite florsocker.

Det finns hur mycket inspiration till skrämmande Halloween-mat online, så behöver du inspiration är det bara att googla loss.