Äntligen är det dags igen – solskenet som letar sig in genom fönstret redan på morgonen, den blå himlen och de ljumma vindarna under dagarna och de evighetslånga, ljusa kvällarna! Efter en mörk och kall vinter känns det nu som om livet återvänder.

Även om det inte är semestertider än, så finns det alla möjligheter att ta tillvara på ljuset ändå. Att vistas ute i solskenet fyller på kroppens depåer av d-vitamin, och gör dig piggare och gladare. Självklart bör du använda solskydd om solen är stark, för solbränna gör ingen glad.

Luncha utomhus

Ett smart sätt att njuta mer av solskenet är att äta lunch utomhus. Det behöver varken vara svårt eller dyrt – ta med dig en sallad i matlådan så kan du äta var som helst. Skaffa dig en elsparkcykel för vuxna så tar du dig runt snabbt och lätt, och är inte begränsad av var din arbetsplats ligger. Då kan du istället ta dig till grönområden eller andra vackra omgivningar och äta lunch där, utan att det för den skull tar längre tid än vanligt.

Ett annat sätt att utnyttja lunchen under de ljusa månaderna är att ta promenader efter du har ätit färdigt. Istället för att sitta kvar och dricka kaffe och småprata tar du med dig samtalet och kollegerna ut på en runda runt området och får på så sätt både småprat och solljus.

Börja dagen utomhus

Ytterligare ett sätt att ta vara på solljuset är att låta dagen ta sin början utomhus. Ta med dig morgonkaffet ut på gräsmattan och gå ett varv runt huset under tiden du dricker det. Eller sitt en stund på innergården och andas in massor med nytt syre och njut av en kopp hett te som får igång kroppen.

Att låta dagen inledas med motion är ett bra sätt att starta dagen och få igång kroppen. Om du är löpare kan du ställa klockan 30 minuter tidigare än vanligt och ta en morgonrunda innan frukost och få ta del av hur din omgivning vaknar. En promenad ger dig samma möjligheter om det inte är löpning som är din grej. Kanske är det nu du skapar dig en ny, hälsosam vana?