Bland de enklaste sätten att göra ditt hem både trevligare, mer ombonat och personligare är att se till att pryda dina väggar. Inget säger hotellrum eller transportsträcka som kala väggar utan minsta lilla blickfång. Du kommer märka en omedelbar skillnad så snart du har fått dina väggprydnader på plats.

Om du har barn så är det ett bra tips att upplåta en specifik del av en vägg till deras konstverk. Då uppmuntrar du deras kreativitet samtidigt som du ger ditt hem en personlig touch. Du slipper också det vanliga dilemmat med konstverk som bärs hem från förskola och skola och sedan bara blir liggande i en låda någonstans, och kan istället låta kreationerna få den plats och uppmärksamhet de förtjänar.

Tavlor

Tavlor är det absolut vanligaste att hänga upp på väggarna. Har du råd så skaffar du originalkonst, och om du köper av inte jättekända konstnärer så behöver det inte bli superdyrt ens. Dock krävs det i det fallet lite detektivarbete, ett visst intresse och en del tid, eftersom du kommer behöva jaga rätt på både tavlorna och konstnärerna på egen hand.

Ett lättare sätt är att köpa färdiga prints. Ett roligt exempel är att köpa affischer och posters med världskarta som motiv. Det finns i flera olika format och stilar. För att göra det mer personligt kan du dessutom märka ut med kartnålar vilka länder eller städer du har besökt.

Skulpturer

Lite ovanligare är att ha skulpturer på väggarna. På loppis eller auktioner brukar det finnas en hel del att välja på, ofta i gips. På många gallerier kan du också hitta skulpturer för väggmontering.

En skulptur ger genast ett mer exklusivt intryck än en tavla, och är ett omedelbart blickfång och samtalsämne.

Lampor

Något som ofta glöms bort när man pratar om väggprydnader är lampor. En vägglampa kan vara lika mycket av en prydnad som vilken tavla som helst, samtidigt som den ger ljus och lyser upp rummet. Det finns hur många stilar på vägglampor som helst, så välj den som passar dig bäst.

Vägglampor ger ett mjukare och mer punktformigt ljus än takbelysning, så tänk på väggbelysning som komplement till takbelysningen.