Äntligen är det dags för att ta tag i julpyntandet! För alla som gillar julen är det här årets höjdpunkt, och för er som inte gillar julen så är det åtminstone en legitim ursäkt att mota bort mörkret lite med hjälp av ljusslingor.

Det finns flera varianter på julpynt, där du kan tänka antingen väldigt stilrent med linne, vitt, grått och beige som basfärger, Carl Larsson-mässigt med rött, grönt och vitt, eller så går du all in och kör en riktig Disney-pyntning med allsköns färger i en glad blandning.

Oavsett vilken färgställning du bestämmer dig för, så glöm inte att tänka på dofterna! En apelsin med kryddnejlikor i doftar jul länge, liksom hyacinter. För många är glögg-doften det ultimata tecknet på jul, så se till att du har en flaska glögg hemma som du öppnar ibland, bara för doftens skull. Om du pyntar med lite granris i ett stilleben så får du grandoften även om du inte har plats för en hel julgran.

Ljus och stjärnor

Det finns de som tycker att man inte får lov att ha mer än en adventstjärna, men idag är det inte lika strikt längre. Ett sätt att få mycket ljus i den här mörka årstiden är att byta ut fönsterlamporna mot advenststjärnor.

Adventsljusstakar finns idag i alla möjliga utförande, med den enda gemensamma faktorn att de har fyra ljus. Den klassiska ljusstaken i metall, pyntad med vitmossa har mer och mer trängts undan av andra varianter – blockljus med siffror på ett betong- eller stenfat, kanske en Kubus av Lassen, eller fyra separata ljusstakar som ställs bredvid varann.

Ljusslingor har blivit mer och mer populärt med åren också. Ett ljusdraperi med stjärnor med LED-lampor i gör sig i vilket fönster som helst. Vill du vara lite kitschig så satsar du på en ljusslinga med olikfärgade lampor som blinkar.

Glitter

Glitter är inte bara för granen, utan det pryder sin plats lite varstans. Häng glitter i gardinstängerna, i överkant på spegeln, runt badrumsspegeln, och kanske lite på kylen också. Till och med taklampor kan göras lite juligare genom att du ger dem lite glitter, och kanske en julgranskula eller två.