Anna, 39 år gammal, blev rullstolsbunden efter en kortare tids sjukdom. Hon fick hjälp med personlig assistans i Skellefteå, och känner att hon nästan kan leva på samma sätt som tidigare.

Visst är det en stor omställning när kroppen vägrar lyda och du behöver hjälp i vardagen, men med dagens assistans går det lätt att leva nästan som vanligt trots hjälpbehov. Kanske behöver du planera lite mer, men det är ett problem som många av oss delar, av olika anledningar.

Anpassa ditt hem

De allra flesta som blir förhindrade att röra sig som tidigare kan bo kvar hemma om en del justeringar görs. Det mest uppenbara är att du kommer behöva sänka hela ditt kök så att du når det när du sitter. Det är också viktigt att se till att det finns avställningsytor nära skåp, eftersom det blir ett extra moment när du ska flytta saker. Se även till att ha brickor till hands så du kan flytta tallrikar och fat till matbordet på ett smidigt sätt.

Du behöver ha plats att få in rullstolen i badrummet. En hög tröskel kan orsaka problem när du ska över den, men ur vattenskydds-synpunkt är det ändå lämpligt att ha kvar den så försöka lära dig att ta dig över den. För att flytta dig från rullstolen till toaletten är det bra att ha handtag till hands. Precis som i köket behöver antagligen ditt handfat sänkas också, till en nivå där du lätt når det sittande. Vattenkranens handtag kan behöva förlängas för att du ska kunna hantera det smidigt.

I sovrummet är det bra att ha handtag för att kunna ta dig från rullstolen till sängen på ett lätt och säkert sätt. Ju mer du anpassar ditt hem, desto mindre beroende av assistans kommer du vara. Och även om assistans är bra och en skön avlastning och livlina så är det fortfarande bäst att vara så självgående som möjligt.

Anpassa dina vanor

Om du hamnar i ett läge där du är i behov av rullstol kommer det krävas mer av dig när du ska röra dig ute i samhället. Ett sätt att hantera det är att förenkla så mycket som möjligt för dig själv. Till exempel kan det vara smart att beställa mat med hemkörning istället för att själv åka och handla. Tiden du skulle lagt på att ta dig runt i affären, och även till och från den, kan du använda till roligare saker istället.