Drömmer du om en ljuvlig, prunkande trädgård som blommar från tidig vår till sen höst? Eller kanske en mer sparsmakad japansk trädgård med stenlagda gångar och porlande vatten? Oavsett vilket slags trädgård du drömmer om så kanske det är dags att förverkliga den?

Med rätt utrustning och en del tid så behöver det inte vara speciellt svårt att skapa trädgården du alltid har drömt om. Vårt allra första tips är att om du tänker göra jobbet själv ska du definitivt se till att kontakta en grävmaskin uthyrning för att ha rätt utrustning för att göra jobbet.

Dröm stort

Börja med att drömma stort! Skriv ned precis allting du har tänkt dig att du skulle vilja ha i din trädgård. Tag med rabatter, ytor för social samvaro, en bänk under ett träd, hängmattan, de grusade gångarna, dammen med fiskar och allt annat du drömmer om.

Är din största dröm ett stenröse med porlande vatten? Låt det finnas med i din plan!

Låt trädgården delas in i rum

När du har de stora dragen klara för dig kan du börja dyka ned i de något mindre detaljerna. Hur mycket plats behöver du för de olika sakerna? Vilka färger har du tänkt dig, både på rabatter och möbler? Har du platser med både sol och skugga?

Vill du att de olika rummen i trädgården ska avdelas tydligt, eller får gränserna vara mer flytande? Vilka väderstreck har du att jobba med?

Prioritera och planera

Nu kommer det riktigt svåra. Nämligen att låta verkligheten komma in i planerna. När du har hela din drömmigaste plan är det nämligen dags att se på den med lite mer realistiska ögon. Prioritera de olika sakerna. Är det absolut viktigast att du har plats för en hängmatta mellan två träd? Eller att du har blommande rabatter en stor del av sommaren? Eller är det de doftande honungsrosorna som är viktigast?

Lista i fallande ordning dina viktigaste beståndsdelar för en ljuvlig trädgård.

När du har din lista är det bara att sätta igång med att kolla upp kostnader för de olika delarna. Börja uppifrån på listan, och när din budget är slut sätter du ett streck. Kan du tänka dig att leva med en trädgård som du får av de saker som ryms inom din budget? Om inte så får du planera om, med en ny prioriteringslista.