När suget mellan måltiderna slår till är det bra att ha lite mellis-idéer på lager. Något snabbfixat kan stilla den värsta hungern och avvärja total kris. Och visst, en ostmacka fyller sin funktion i sammanhanget, men vem tackar nej till lite guldkant på melliset?

Om du preppar skafferi, kyl och frys med några basvaror kommer det vara lätt att fixa något snabbt som ändå känns lyxigt. Med lite framförhållning kommer det finnas ännu fler möjligheter till godsaker för snabb servering.

Från frysen

Det allra lättaste är att ha god glass utan socker hemma. Bara att plocka ut ur frysen och servera.

Om du ser till att ha frukt och bär i frysen är du redo för både smoothies och snyggt pyntade mellis. Fryser du bananer i skivor kan du snabbt göra nicecream, alltså glass på banan, som du smaksätter med något du gillar. Exempel på smaksättningar är kakao, jordnötssmör och mango.

I kylen

Om du alltid har yoghurt hemma kommer du klara det mesta. En tallrik tjock yoghurt, exempelvis turkisk, som du toppar med lite flytande honung, och några valnötter blir en svalkande liten portion som påminner om Grekland.

Pyntar du istället yoghurten med frysta bär och nötter blir det en annan känsla, men lika lyxigt.

Yoghurt är också en utmärkt bas i smoothie. Bara mixa frukter du gillar och yoghurt, och vips så är det klart. Vill du vara riktigt hipp serverar du smoothien i en skål och äter med sked. Pynta den med mer bär, och kanske några kvistar mynta och några ätliga blommor.

Saker att alltid ha i skafferiet

I skafferiet behöver du havregryn, klippt havre eller havrekross, chiafrön, kokosflagor och torkade bär som blåbär och tranbär.

Havregrynsgröt känns kanske inte så lyxigt, men om du kokar den med kanel och serverar den med hackade nötter, några torkade bär, kokosflagor och en klick jordnötssmör så blir det en helt annan rätt. Det bästa med havregrynsgröten är, förutom att den är snabblagad, att den kan pyntas med precis det du gillar, så bara låt kreativiteten flöda!

Om du har tid att förbereda så gör du en chiapudding som du serverar med snygg och god topping. Chiapudding funkar både som frukost och mellis.