Vi i Billingfors gillar mopeder för att de är smidiga, kostnadseffektiva och härliga att köra runt på. Det är många som köper nya mopeder just på hösten och därför tänkte vi att det vore passande att ge våra läsare några smarta tips för köp av ny moped. Det första man måste bestämma sig för är om man ska ha en moped av klass ett eller två. Då kan du fråga dig själv om det räcker med 25 km i timmen (och då får du köra på cykelbana och parkera på cykelparkering) eller vill du att den ska kunna komma upp till 45 km i timmen?

När det gäller själva motorn har du tre val: elmotor, 2-takt eller 4-takt. Vi tycker att elmoped är ett lysande val, eftersom det är miljövänligt, billigt i drift och dessutom tystgående, vilket är något alla i staden kan uppskatta. 4-taktsmotorn är någonstans mellan elmotorn och 2-taktaren, då den också är ganska tyst och har en jämnare gång jämfört med 2-taktsmotorn som det är mer riv i. Om du planerar att pendla med din moped fungerar det bra med 4-taktsmotor. Men för ni som vill kunna ta i lite och gärna vill att det ryker och luktar lite sådär som bara mopeder kan lukta, då vore en 2-taktsmotor det bästa alternativet för dig.

Kom ihåg att du alltid kan köpa en begagnad moped också, vilket kan vara toppen om det är din första moped, eftersom du då kan prova dig fram och hitta en hastighet och en motor som passar dig perfekt, till ett lägre pris.