Hårtrenderna som alla verkar prata om idag är ombre, sombre och balayage, men vad innebär de egentligen? Det flesta av oss har hört talas om begreppet ombre, som blivit ett nytt och populärt val för många kvinnor under de senaste åren. De mörka rötterna som kontrasterar de ljusa längderna har blivit en symbol för starka, rebelliska kvinnor som vågar tänja på gränserna och bryta normen. Men nyligen har det dykt upp liknande varianter av stilen, nämligen sombre och balayage, som tycks vara nästan identiska. Nedan dyker vi ner i frisörvärldens djungel och undersöker skillnaderna mellan de olika trenderna!

Ombre

Som många andra ord och begrepp inom modevärlden kommer ombre från franskan och betyder “skugga”. Den här looken går ut på att håret gradvis övergår från en mörk färg i hårbotten till en ljus färg på längderna. Kontrasterna är ofta starka, och den revolutionerande stilen får därför en vågad och spännande pang-på effekt.

Sombre

Sombre är inget annat än en mindre dramatisk version av ombre, det vill säga en betydligt mjukare variant. Man kan ofta se ombre på personer med naturligt mörkare hår, vilket också brukar vara anledningen till den stora kontrasten mellan utväxten och topparna. Sombre, däremot, brukar väljas av personer med en ljusare hårfärg, vilket resulterar i mindre tydliga kontraster mellan de två nyanserna, och leder till en mjukare look med mer naturlig övergång från mörkt till ljust.

Balayage

Till skillnad från ombre och sombre är balayage inte en stil, utan en teknik. Ordet härstammar också från franskan, och betyder “att svepa”, vilket är förståeligt eftersom metoden går ut på att applicera färgen genom en svepande rörelse utan att nödvändigtvis använda folie, vilket vi annars är så vana vid. Balayage innebär att bara vissa slingor färgas på längderna och topparna, vilket ger håret en boost och skapar en riktigt levande, naturligt solblekt känsla.