“Ge en tjej rätt skor, så hon kan erövra världen.” Detta är ett av Marilyn Monroes mest välkända citat, och kanske är just den här attityden anledningen till att hon, mer eller mindre, faktiskt lyckats erövra världen. Vad kan vi då dra för lärdomar av stjärnan? Att vi kan inspireras av hennes känsla för mode är ingen överraskning, men finns det något mer vi kan lära oss av henne?

Vem var Marilyn Monroe?

Norma Jean Mortenson föddes i Los Angeles 1926, och är kanske ett av världens bästa exempel på förvandling: hon gick från att vara ett föräldralöst barn till en av Hollywoods bäst betalda skådespelerskor. Hon var inte bara en framgångsrik artist och ikon, utan även ett klockrent exempel på den amerikanska drömmen.

Monroe gifte sig redan som sexton-åring och började snart arbeta på en fabrik i Van Nuys, men när hon lärde känna fotografen David Connover år 1944 blev hon erbjuden en rad olika arbeten som modell, vilket ledde henne bort från fabriken till ett helt nytt liv. År 1946 hade hon redan hamnat på 33 tidningars förstasida, och 1947 fick hon sina första filmroller. Bara två år senare fick hon sitt första pris, Miss Press Club, men snart följde betydligt mer prestigefulla utmärkelser som 3 Golden Globe pris.

Vad bör vi lära oss av Marilyn?

Trots sitt tumultartade personliga liv, som inkluderade tre skilsmässor och drogmissbruk, lyckades Marilyn Monroe, ett föräldralöst barn utan stöd från familj, utbildning eller tillgångar slå betydligt mer privilegierade konkurrenter, och nå den absoluta toppen i Hollywood.

Många av oss har också drömmar, men vi skyller på olika saker; vi tycker att vi inte är tillräckligt kunniga, inte har rätt kontakter eller att konkurrensen på marknaden är överväldigande. Marilyn Monroe har visat världen att inre styrka, inte utomstående faktorer, är nyckel till framgång. Om Marilyn Monroe kunde förverkliga sin dröm, varför skulle du inte kunna göra samma sak?